Villa LØKKA -Blogg

Reisen går Vestover

- Vår Herres Hage og Biskopenes Ferieparadis

Av: Siren Drake

15000 hektar med vinmarker dekker tre Departementer -Gers, Landes og Lot-et-Garonne. Det milde, tempererte klima med sjøluft fra havet, filtrert av skogene innenfor, gir perfekte forhold for en utmerket Armagnac

Veien er målet - en plan og en reise

Reisen fortsetter på Vestkysten, innover fra Biscayabukten

Vår Herres Hage og Biskopenes Ferieparadis

En Vår Herres Hage og Biskopenes Ferieparadis var målet for denne reisen . Feriekoloni for biskopene, viste seg å være et menasjeri av dyr og fugler spekket med mange gode historier.  Kursen ble satt inn i landet, mot byen som heter Mont-de-Marsan.

Hvorfor dro vi egentlig dit – jeg husker ikke helt. Det ligger inne i landet litt nord for Biarritz og syd for Bordeaux, nesten midt i Armagnac-land. Det kan ha sammenheng med at jeg er stor fan av denne gode drikken og ville besøke en produsent; Darroze i byen Villeneue de Marsan.

En liten ANEKDOTE:

Har du hørt om   
Hélène Darroze,

Hun er Frankrikes første kvinnelige kokk med to Michelin-stjerner.
Det er hennes familie som har laget den super-gode Armagnacen med samme navn i flere generasjoner.

Hélène holder seg mest i Paris og London, der hun driver flere restauranter, men kokeboken hennes lå godt synlig i familiens utsalg. 

Armagnac-smaking hos DARROZE

Etter et besøk hos DARROZE med innlagt smaking av nye og gamle Armagnac’er, dro vi videre.  

Med på turen ble en rådyr flaske Bas Armagnac fra deres Unique Collection, datert 1998, nesten like dyr som en gull-klump.  Den skal nytes i små porsjoner og har foreløpig vart i fem år hjemme i vårt vinskap.

Vår Herres Hage og Biskopenes Ferieparadis

Biskopenes ferieparadis var ikke helt lett å finne.  Etter mye leting kom vi endelig frem i den mørke ettermiddagen.  Midt inne på landet fant vi huset fra 1500-tallet. De geistlige var jo ugifte og hadde ingen til å se etter seg i alderdommen. Dette huset var bygget som et slags gamlehjem for biskoper og hadde en stor, vakker hage og jorder der det løp hjortedyr. I trærne hekket fugler, en sjelden hakkespett var tydelig å høre og vi fikk også se den i aksjon.

Vår Herres Hage og Biskopenes Ferieparadis

Bak gjerdet sto et esel og skrek, sent og tidlig, og foran vinduene spankulerte en påfugl frem og tilbake. Tamme ender fløy inn og ut og rundt omkring.  Det gamle utkikkstårnet var gjort om til dueslag – det kurret og flakset hele tiden.

 

Gode historier i fleng

Eierne var fulle av historier. Selvsagt hadde det kommet mange rare folk hit opp gjennom tiden, og den mest berømte var visstnok Edit Piaf med sin bokse-venn Marcel. Vi har dermed omtrent nesten sovet i samme seng som den berømte franske sangeren.

Huset var interessant med meter-tykke vegger og enkle vinduer. Det tok sin tid å varme opp, ca tre dager om vinteren for å få levelig inne-temperatur. Heldigvis for oss var det blitt modernisert en gang på 70-tallet og hadde både innlagt vann og badekar. Men kaldt var det om morgenen når vi våknet og skulle igang med dagen.

Det behøver sannelig ikke være kjedelig fordi om man havner litt langt på landet!

 

INSPIRASJON:

ARMAGNAC COCKTAIL

Først lages en hvitvin, vanligvis på en av fire druer: Colombard, Unni Blanc, Folle-Blanche eller Baco. Vinen destilleres til 52-72 %, og lagres på Eikefat. Kan drikkes romtemperert sammen med en god sigar ? Eller blandes til en Cocktail- her er et eksempel:

ARMAGNAC SOUR
½ jus de citron/sitron
4cl Armagnac
1 morceau de sucre /sukkerbit
Shaker. Cube de glace.

Et Voilá !

Mont-de-Marsan en hyggelig by

Mont-de-Marsan er større enn du tror, en fin by med gamle bindingsverk-hus og en stor markedshall i sentrum. Er du på de trakter, er det verd et besøk.

Distriktet har mye god mat og drikke, og Armagnacen er verdt flere reiser. Vi kommer nok tilbake hit på besøk!

Velg mellom disse kategoriene:

Mont de Marsan - inn fra Biscayabukten

Legg igjen en kommentar