Villa LØKKA -Blogg

Vi vurderer å bygge selv

- Valget har falt på Carbonne

Av: Siren Drake

 «Hvorfor ikke bygge et hus i tre som puster – og som kan produsere egen energi ved hjelp av solen.

Hvordan ville det bli hvis vi vurderer å bygge selv?

Ting tar tid

Etter mer enn ett år på husjakt begynte vi å slippe opp for objekter og motet sank litt i brystet. 
Innboksen ble fylt opp av prospekter som vi ikke gadd å vurdere nærmere. Meglerne hadde snart ikke flere hus å vise oss. Dette tok veldig lang tid. Etterhvert skjedde også det at våre venner endelig fant sitt drømmehus, et skikkelig gammelt murhus midt i byens handlegate. Endelig kom de i mål med sin leting.

En tanke begynte å ta form hos oss.  Kunne vi angripe dette på en annen måte, tro?  Vi vurderer å bygge selv i Carbonne.

Regler for tomtekjøp i Frankrike:

Her er noen elementer å tenke på for den som vurderer å bygge selv: 

  • Alle som eier en landområde kan legge det ut for salg. Du kan bruke en selger, eller bare sette opp en salgsplakat.
  • En megler ta en provisjon. Samme objekt kan selges av flere meglere, du kan forhandle provisjonen.
  • En tomt kan ikke selges uten at den har tilknytning til vann, vei, kloakk, energi og telefon.  Kloakken kan være kommunalt nettverk, eller en godkjent tilgang til egen septiktank. Energi skal være elektrisitet og eventuelt tilknytning til kommunalt gas-anlegg.  Prisen skal spesifisere hva som er inkludert. Du får altså ikke lov til å kjøpe hvis ikke tomten er «viabilisert».
  • Reguleringsplaner er offentlig tilgjengelig på nett og hos kommunen. Der kan du lese deg til hvilken sone tomten ligger i og hvilke bestemmelser som gjelder for den aktuelle sonen. Det er relativt enkelt å sette seg inn i disse bestemmelsene. Megler kan bistå, men du er selv ansvarlig for å sette deg inn reglene.  Reguleringsplanen revideres med visse mellomrom.
     
  • Kommunen kan legge premisser for byggetillatelse. Dette er ditt ansvar å undersøke. Du kan søke om en «foreløpig tillatelse» hos kommunen. Det er gratis, relativt raskt å gjøre og tar tre måneder å få svar på.  
  •  

Var det mulig å finne en tomt?

Det fantes ledige tomter i byen, vi hadde sette plakater og ”Til Salgs” skilt rundt omkring. Nå begynte vi å se på hva dette var for noe. 

Midt på sommeren dro vi rundt i området og skrittet gjennom skog og kratt. Formålet var å prøve å forestille oss hvordan det kunne bli å bygge selv i Carbonne – på akkurat den tomten som var tilgjengelig.

Flomfare og mange regler

En tomt lå helt perfekt til med gåavstand til grønnsaksmarkedet og helt frampå vollen ned mot Garonnen. For å være sikker på at det var mulig å bygge der, leverte vi inn en forespørsel til kommunen og ventet i tre måneder på svar. Dessverre ble det negativt, flomfaren ble anslått til å være større enn null, altså veldig liten, men dog tilstede. Vi ville nok ikke få byggetillatelse der. 

I byen er det nemlig slik at dersom byggetillatelse er gitt og en naturkatastrofe som f.eks en flom medfører at store deler av eiendommen raser ut, så vil myndigheten bli ansvarlig for vårt tap.

Prosessen hadde likevel gitt oss motivasjon til å fortsette jakten og vi lærte stadig nye ting. Tomter med og uten opplegg for vei/vann og kloakk for eksempel. Vi måtte sette oss inn i bestemmelser, tidsrammer, ord og uttrykk og ellers alle de forhold som gjelder for tomtekjøp og bygging.

Det er en ”vestkant” og ”østkant” i Carbonne også og utsikten er bedre oppe i dalsiden, men der er avstanden til byens sentrum større. 

Hva slags hus skal vi ha ?

Plutselig er du herre over eget prosjekt, og kan velge løsninger som passer for deg og slippe alle de endringene vi tidligere hadde svettet over. Å bygge selv kunne absolutt være en mulighet !

Vi likte det aller første murhuset som vi ikke fikk.  Byggeskikken i området er å mure opp og gjerne dekke med stein og mur, den såkalte Pierre Toulousaine. Mange hus har vindusskodder malt i Pastel-blå farge og om sommeren stenger folkene seg inne og varmen stenges ute. En skyggefull plass er helt nødvendig og husene må varmes opp om vinteren, selv om det blir mer enn varmt nok om sommeren.

Forslag om å bygge i tre

Tre er Jan Reidar sitt domene, det fins mye tre i området. Det er tradisjon med å bygge trehus og hytter i Pyreneene. Lafting og stenderverk er kjente metoder, men ikke i byene. Jan Reidar foreslo at vi skulle bygge et hus i tre som puster. Og mens vi var idet; hvorfor ikke bygge et hus som produserte egen energi ved hjelp av solen?

Dessuten kunne vi få sjansen til å gjøre noe helt nytt ved å bygge selv, og det appellerer til oss begge to.

Penn og papir kom frem, kreativiteten fikk fritt utløp og fantasien satt i sving.  Mange norske arkitekter hadde allerede bygget fine hus og hytter i tre. Det var mye inspirasjon å hente fra prosjekter som var realisert i Skandinavia. 
Jeg begynte å se på bilder av treslag og ulike byggemåter for boliger i tre. Her var det mye fint og spennende! 

Velg mellom disse kategoriene:

CARBONNE Center, Haute Garonne

Legg igjen en kommentar