Villa LØKKA -Blogg

CLT - Massivtre - historie og bakgrunn

Hva er CLT og hvordan brukes det som byggemateriale

Av: Siren Drake & J.R.Skretteberg

 »  Tre er fremtidens byggemateriale, det er sterkt, vakkert og bra for dem som lever i det. Les historien om CLT ….  «

Hvorfor valgte vi å bygge med massivtre

Vi har allerede skrevet mye om vår filosofi omkring det å bygge et hus som puster. (Les mer om det her : » Filosofi « og » Vi ønsker oss et hus som puster «). I dette kapittelet ønsker vi å skrive mer om vårt valg av byggemateriale; CLT, eller Massivtre, som det heter på norsk.

Jan Reidar har bidratt med teknisk informasjon og utforming av innlegget. 

Historien om massivtre / CLT

Definisjoner og ord

CLT- Cross Laminated Timber er et relativt nytt byggemateriale som ble utviklet i Mellom-Europa på midten av 1990 tallet. På norsk heter det:  Massivtre, på svensk:  Korslimmat trä,  på fransk: Bois lamellé croisé og på tysk: BSP; Brett Sperrholz (tysk).

Limtre, heter Laminated Beams,  Lamellée Collée  eller BSH Brett SchichtHolz.

Pionerer og produsenter

Pionerer innen CLT-produksjon var KLH (Kreuzlagen Holz), Østerrike, Wolfgang Weirer, Merk Holzbau, Tyskland, Karl Moser og Pius Schuler i Sveits

I Skandinavia startet Martinssons i Bygdsiljum, Sverige, og Moelven i Norge opp produksjon tidlig på 2000-tallet. Moelven la ned etter noen få år, men deler av anlegget er fortsatt i bruk hos Nordisk massivtre ved Kongsvinger. Disse anleggene produserte elementer i «små» formater, opp til ca. 1,20 meter brede. Dette viste seg å være lite konkurransedyktig etter hvert, og i 2017 startet Martinsons opp sin nye linje for storformat-elementer, opp til bredde på 3,10 og lengde på 16,5 meter.

Under kan du se en presentasjon på engelsk med bilder av hus bygget med CLT

Nå er kortreist produksjon mulig

Inntil dette hadde mange store prosjekter med CLT blitt utført med elementer som var importert fra Mellom-Europa. Nå er det mulig å bruke kortreiste materialer, og flere produsenter har kommet til i Skandinavia. Stora Enso har bygget en stor fabrikk i Gruvön ved Karlstad, Splitkon har bygget i Åmot ved Hønefoss, Södra har startet sitt pilotanlegg  i Värö ved Varberg, og Setra er i gang med å bygge en linje i Långshyttan i Midt-Sverige.

Økning i produksjonskapasitet av CLT

Flere prosjekter er i pipeline. Tre som byggemateriale er i sterk vekst, og målet er å mangedoble markedet for CLT i Skandinavia. Produksjonskapasitet i Europa på godt over 1million kubikkmeter per år, og vokser stadig. Det bygges også produksjonskapasitet i Nord-Amerika, Japan og Australia. 

Tre er fremtidens byggemateriale

Tre er fremtidens byggemateriale, det er sterkt, vakkert og bra for dem som lever i det, og det er det eneste fornybare materialet vi kan bygge med.

CLT brukes til bærende konstruksjoner, vegger, tak og gulv.

Arkitekt Oslotre AS
Oslotre prosjekt 2017

Vil du lese mer om prosjektet vårt og se hvor tomten vår ser ut, kan du klikke her:
Tomten ligger på Løkka

Vi har valgt en norsk hovedarkitekt og en fransk samarbeidende arkikt som hjelper oss med formalitetene. Les om dem her: Valg av arkitekt

Vil du vite mer om Konseptet, eller hvordan Utforming av huset blir, kan du følge lenkene i teksten foran her.

Legg igjen en kommentar