Villa LØKKA
Blogg

Mitt Forhold til Tre

- kapittel 1 : Oppveksten

Av: Siren Drake

«Ikke noe feil med å vokse opp i et hus bygget i mur ?»

Mitt forhold til tre

Kapittel 1

Oppvekst på Vestlandet

Jeg vokste opp i tre ulike hus, alle var bygget i mur, så det var ikke noe feil med det. Hos oss var det tre på gulvet, ulike innredninger og møbler av tre, selvsagt, og det var mange trehus i nabolaget i Bergen sentrum. 

Forhold til tre

I min oppvekst, var mitt forhold til tre sterkest knyttet til treslaget teak.
Mye av innredningen hos mine foreldre var av det slaget. 

Bergen er en by med mange gamle tre-hus. Alle forbinder de små, koselige trehusene i Vaskerelven og i Sandviken med mye sjarme og koselige, små vinduer.

FAKTA :

HYTTE;  et typisk norsk fenomen!  Ordet betyr lite/ fattigslig hus, og er en bygning som er oppført for å brukes som fritidsbolig eller feriebolig.

Hytter oppføres gjerne i nærheten av fritidsaktiviteter som jakt, fiske og friluftsliv, utendørsidrett, eller i områder med spesielt fin natur.

Hytte i Hardanger

Mine foreldre bygget hytte på landet i 1970. Grunnmuren var av mur – Lecablokker – og selve fundamentet var av betong. Jeg husker det godt, vi var der hver dag å så på arbeidene og fulgte med på fremgangen. Det var spennende å få egen hytte. Selve hytten var av tre. Ferdige elementer som kom på en svær lastebil. På en uke var vegger og tak satt opp og vipps, hadde vi hytte!

Resten av innredningen kom på plass i løpet av sommeren. Familien gjorde mye av malearbeidene selv, dvs vi beiset. Beisen var tynn og nesten fargeløs, og lot treverket puste og skinne gjennom. Materialvalget bestod mye av furu, hytter skulle være laget av furu, tror jeg, i iallfall luktet det godt av treverk og vi var veldig fornøyde med resultatet. 
Hele familien fikk et veldig godt forhold til tre, særlig fordi vi hadde deltatt så mye i byggeprosessen og kommet nær innpå materialene.

Samlingssted for familien

Hytten ble et samlingssted i alle ferier, foreldrene brukte den hver eneste helg.
Beliggenheten er perfekt, ved Hardangerfjorden med fergeforbindelse til Tørvikbygd og kort vei til byen.

Vi hadde en liten båt og drev mye med fiske. Om vinteren gikk vi på ski på Folgefonna. Naturen er variert og flott, et perfekt sted å ha hytte!  Idag har min søster overtatt den og gjorde den til sin bolig. Nå er hytten snart 50 år, og er like fin.  Litt vanlig vedlikehold og noe oppgradering av ”innholdet”, ellers står den støtt på sitt fundament.

INSPIRASJON:

På Hytten trenger vi en god kake som er lett å lage og som alle liker. SUKSESS terten er i tillegg glutenfri. Nøttebunn, eggekrem og litt bringebærsaus er alt du trenger.
For ekstra flott presentasjon, legger du bunnen og kremen i tre lag- og vipps har du fått en Mille-feuille.

Oppskriften får du hos MARTHA METTLIG, det er bare å klikke på knappen og finne frem bakebollen!

Bon appétit !

Velg mellom disse kategoriene:

Her ligger hytten - i Jondal, Hardanger:

Legg igjen en kommentar