Villa LØKKA
Blogg

Mitt Forhold til Tre

- kapittel 2: Profesjonelt og yrkesmessig forhold til tre

Av: Siren Drake

»  Industrilim blir ikke spennende før du opplever de ferdige produktene der limet er en vesentlig grunn til at det blir så flott – en limt trebjelke kan bære store, lange og tunge konstruksjoner «

Mitt forhold til tre - i jobben

Kapittel 2

DYNO INDUSTRIER AS - en gammel industrikjempe

Dyno Industrier AS het et gammelt industriselskap som er grunnlagt på et patent fra Alfred Nobel om å produsere sprengstoff. Etter 2 verdenskrig overtok de en limfabrikk og begynte å produsere lim til trebearbeidende industribedrifter. Alle som jobber der, utvikler et nært forhold til tre.

Arbeid i Kjemidivisjonen

Jeg kom til Dyno på Lillestrøm som forretningsutvikler og fikk raskt besøke potensielle kunder som brukte tre som råvarer. Markedet er stort, ikke bare Skandinavia, men resten av Europa, Baltikum, og etterhvert også resten av verden.

FAKTA :

Dyno Industrier ASA, norsk industrikonsern dannet 1971 ved sammenslutning av Norsk Sprængstofindustri (med røtter tilbake til 1865) og Grubernes Sprængstoffabriker. Dyno ble etter hvert en av verdens største sivile sprengstoffprodusenter, for øvrig kjemivirksomhet (særlig lim) og plastproduksjon.

År 2000 ble konsernet overtatt og oppdelt av investselskapet Industri Kapital. Dyno Nobel ASA  videreførte sprengstoff-delen, mens kjemivirksomheten ble integrert med finske Nordkemi, fra 2001 i selskapet Dynea. Plastdiv. ble solgt 1999. 

Arbeid i Kjemidivisjonen

Det var store sagverk, kryssfinerprodusenter, plater til all slags bruk og etterhvert kom det limtre-produsenter som gjerne ville bruke vårt lim. Lim er et moderne produkt og bidro sterkt til utvikling av nye treprodukter – særlig bjelker til bærende konstruksjoner. Ikke vanskelig å få et godt forhold til tre når man kan ser de flotte resultatene. Under er en gangbro, bygget med limtre-bjelker. Alt materiale er produsert i Norge.

Leonardo da Vinci Broen på E18 i Ski

Tre er simpelthen fantastisk

Tre er et fantastisk materiale.

Alt kan brukes, fra flisene som ligger igjen under sagen til de lange, rette plankene.

For å henge med i utviklingen, og helst ligge litt foran, var det mye snakk om utvikling og bruk av tre på nye og bedre måter. Ikke minst er tre et særdelses miljøvennlig materiale. Karbonavtrykket til et tre et null over produktets levetid. Det er sterkt og motstandsdyktig og kan vare i mange hundre år hvis det blir behandlet på riktig måte. 

Vinoteca Bordeaux
Limtre i La Cité du Vin, Bordeaux

Teknisk og estetisk

Jeg lærte mye om kvaliteter, kraft, og bærekraft og fikk se på nært hold hvordan de store bygningene på Gardermoen og idrettshallene til OL på Lillehammer ble bygget med store limtre-dragere.  
Det er også spennende å se andre bygg av tre. Unde vises bilder fra Sevilla, Paris og fra messen Trä&Teknik i Gøteborg. 

Teknisk og estetisk

Tre står for meg som et materiale med tradisjon samtidig som det gir mulighet for innovasjon. Det er spennende å utvikle nye bruksområder og se hvordan utbyggerne tok i bruk trematerialer til moderne bygg.  Trevirke har vi mer enn nok av i Skandinavia og også i resten av Europa. Etterhvert kom også arkitektene på banen og tegnet bolighus og private boliger med lekker design.

Har man først fått ordentlig forhold til tre, blir man lett begeistret.

INSPIRASJON:

På Hytten trenger vi en god kake som er lett å lage og som alle liker. SUKSESS terten er i tillegg glutenfri. Nøttebunn, eggekrem og litt bringebærsaus er alt du trenger.
For ekstra flott presentasjon, legger du bunnen og kremen i tre lag- og vipps har du fått en Mille-feuille.

Oppskriften får du hos MARTHA METTLIG, det er bare å klikke på knappen og finne frem bakebollen!

Bon appétit !

Velg mellom disse kategoriene:

Leonardo Da Vinci- broen:

Legg igjen en kommentar