Villa LØKKA -Blogg

Reisen går Syd-Vest over

- Occitanie venter oss med sine varierte landskap

Av: Siren Drake

 «Her har du alt du kan ønske deg – hav, sjø og fjell med uendelige mengder av kanaler og elver. Kultur, historie og moderne industri kompletterer dette området på jorden der solen nesten alltid skinner…»  

Veien er målet - en plan og en reise

Occitanie - det store Fylket i Syd-Vest

Fylkene Languedoc-Roussillon og Pyrénées ble slått sammen til Occitanie med Toulouse som hoved-metropol.

Når du forlater Provence og krysser Rhône elven, kommer du inn i Occitanie. Her ligger mange kjente byer, f.eks Nîmes, Montpellier, Perpignan, Carcassonne og Toulouse. 

Naturen er variert, med Cevennenes naturpark mot nord, de mer flate områdene mot vest og de høye Pyreneene i syd, mot grensen til Spania.

Historisk er området også interessant med ulike religiøse feider, den store gotiske kirken i Albi og pilegrimsveien fra nord-øst, via Toulouse og langs elven Garonne og videre inn i Spania mot Santiago de Compostela.

FAKTA :

KJENTE FOLK fra OCCITANIE:

Marcel Pagnol, Marguerite Duras og Honoré de Balsac, foruten Francoise Sagan var alle kjente forfattere. Du har sikkert hørt om Toulouse-Lautrec og Auguste Renoir, foruten Maillol som var både maler og skulptør.  Audrey Tatou og Jean-Louis Trintignant er skuespillere og Claude Nougaro var en berømt trubadur fra Toulouse. 
Mange kongelige og store politikere kommer herfra, flere presidenter og ikke minst Prins Henrik av Danmark !
Rugby og fotball og sykkelhelter er godt representert, men også skisport; Martin Fourcade er fra Pyreneene !
Moteverdenen er godt representert med Ted Lapidus og Christian Lacroix. Verdens mest berømte kokebokforfatter; Escoffier kom herfra og Alain Ducasse, blir av mange regnet som verdens beste kokk. 
Ikke dårlig selskap dette!

Naturpark og spektakulære dalfører

Vi nærmet oss metropolen fra øst, via grønne og storslagne høydedrag i Cevennenes, over hengebroen i Millau, et underverk i seg selv og ned til Albi. 

Flere elver slynger seg i landskapet, møtes, krysses, vider seg ut i små innsjøer og gir et variert og spennende inntrykk.  

Albi er en unik blanding av moderne by som har bevart noen av de gamle, historiske bygningene. Byen tiltrekker seg unge folk som vil ha et godt og moderne liv, til en overkommelig pris. Et opphold her kan absolutt anbefales, og vi besøkte flere hus som lå ute for salg.

Huset på Landet

Ute på landet, fant vi et hus som var tilnærmet perfekt for oss.  Det hadde akkurat passe stor hage, garasje med plass til flere biler, et veldig akkurat passe stort svømme-basseng.  Romløsninger var egentlig helt ideell, prisen var også helt grei og alt stemte.
Bortsett fra at det lå midt ute på landet, med neste tre timers kjøring til flyplassen og minst 15 min kjøring til bakeren.
Isolert, med andre ord!

Urbanismen sniker seg på

Vi begynte å forstå at vi nok var mer urbane i vår livsstil enn vi hadde tenkt over. Sirkelen begynte å snevre seg inn og vi innså at det ikke kunne være altfor langt fra service-tilbud og kommunikasjon.

INSPIRASJON:

Hver vinter fra desember til mars er det marked i den lille byen Lalbenque ved Cahors. Det gjelder å følge godt med, for det er bare en gang per uke, tirsdager.  Markedet begynner presis kl. 14.30 og varer noen ganger bare i knapt en halv time!

Dette er en eldgammel tradisjon og litt lokal-kunnskap kommer godt med. Først og fremst bør en komme i god tid hvis en vil ha parkeringsplass i gå-avstand fra markedet.  Dette er populært både blant restauratører, innkjøpere og turister. Det beste er å planlegge lunsjen i en av de små bistroene i byen, men pass på å bestille bord minst 2 uker i forveien, eller er det fort fullt når du kommer. F.eks hos Couteaux & Fourchettes kan du allerede før markedet spise trøfler til forrett og hovedrett.

Les mer på bloggen til MARTHA METTLIG

Occitanie truffle market
Trøffelmarkedet i Lalbenque
Occitanie
Gamlebyen i Cahors en dag det var marked

Toulouse

På veien ned mot metropolen, besøkte vi flere hus som nærmest kan betegnes som forstadshus. Nå var vi innenfor pendleravstand til storbyen, men direkte buss og tog. Daler og høyder gav fin utsikt og her var det velstelte nabolag og små møtesteder med nærbutikk og bakeri. Prisnivå var også markert høyere nå når vi var innenfor en times kjøring til flyplassen.

Toulouse kalles ofte den ”Rosa byen” fordi de fleste husene er bygget i murstein som skinner vakkert rosa i sol-lyset. Det er Frankrikes fjerde største by med nesten 1 million innbyggere. Elven Garonne er hovedattraksjonen, men Canal du Midi går også gjennom her og gir byen flere vann-løp og fine grønne lunger med gangveier og små kanaler rundt hele bykjernen. Byen mangler ingenting. Her er kulturtilbud så det holder, alt fra skikkelig gamle og godt bevarte bygninger fra 1200-tallet, til konsert-scene, opera, sportsarena og mange kunsttilbud. Airbus og Aerospatial miljøene trekker til seg internasjonale firma og deres ansatte krydrer byens tungemål. Det er også et stort medisinsk miljø her i tillegg til høyt ansette utdannings-institusjoner.

Sentrum er renovert og tilrettelagt for handel og utvalget av butikker slår selv den mest blaserte turist.

Gjensyn med gamle venner

Siren har besøkt Toulouse siden hun først kom til Frankrike for mange år siden og har beholdt noen få, men gode venner i byen. Nå er det tid for gledelig gjensyn og utveksling av planer om flytting og huskjøp. 

Tror du på tilfeldigheter?

I alle fall falt det seg slik at de franske vennene også hadde flytteplaner. De ville ut av byen og trange leiligheter og inn i litt større hus, litt utenfor bykjernen. En stor ulempe ved Toulouse er all trafikken med køer, eksos, stress og unødvendig tidstap. Prisnivået i byen er også høyt, og man får adskillig mer for pengene bare litt utenfor byen. Dessuten er det godt utbygd motorveisystem som bringer en til flyplassen på kortere tid, hvis man kommer utenfra og unngår å måtte krysse gjennom bykjernen.

Idéen ble sådd om å se på samme område som dem. Hvorfor ikke velge et sted der vi allerede ville ha noen kjente?  Sirkelen snevret seg inn til maks 40 min kjøring fra flyplassen.

Velg mellom disse kategoriene:

OCCITANIE

Legg igjen en kommentar