Villa LØKKA -Blogg

Drømmen om Huset

- veien er målet - vi reiser Vestover

Av: Siren Drake

 «Livet er fullt av små og store drømmer – med litt tålmodighet og en god plan, er det mulig å realisere dem etterhvert«

Veien er målet - en plan og en reise

Først reiser vi vestover, til Normandie

Frankrike har mye kyst. Mot vest kan du velge å dra helt opp mot grensen mot Belgia og den britiske Kanal. Kysten nedover fra Calais, via Le Havre og Deauville, videre mot de kjente strendene nord for Caen og rundt neste ved Cherbourg og inn i bukten dere St.Mâlo ligger. Hele veien har du Kanalen og relativt smooth sailing , men når du runder ved Brest og er kommet inn i Bretagne, ligger Atlanterhavet åpent og vilt utenfor.

Vi velger å starte i nord-vest. Først reiser vi vestover til Normandie.

Landskapet er vakkert, med åser og bakker, grønt og fint og veldig variert. Det regner mye her, mange sier at det ligner på Vestlandet i Norge, likevel er klima behagelig og mildt om sommeren.

FAKTA :

FRANKRIKE  er omgitt av to hav og en kanalkyst, en fjellkjede i syd, mer fjell mot nord-øst og ganske flatt land i nord. Fire store elver krysser landet. Naturen er svært variert; fra sletteland til høyfjell, fra tørre områder til grønne enger, klipper og store skoger, åser og berg. Klima varierer fra svært tørt til svært vått, landet er fruktbart og har uendelig med mulighet for den som ønsker å bo der. Befolkningen er ca 65 mill, språket er fransk og de fleste er katolikker. Frankrike blir tatt med blant de 5 mest attraktive økonomier i verden. 

Mye å oppleve

Man må ha god tid for å besøke dette området, her er mye å oppleve. For den som er interessert i historie, tar det nesten ikke slutt. Selvsagt landgangen under 2 verdenskrig, de kjente strendene, kirkegårdene, flyvrak og landemerkes som minner oss på dramatiske ting.

Godt smør fra glade kuer

Visste du at smøret i Normandie er ekstra godt fordi kuene er så glade! Spøk eller reklame – godt smør og et utvalg av oster du kan drømme om – maten var et eventyr overalt vi kom!

Klimaet er gunstig for frukt-dyrking og eplene vokser villig. Calvados er en kjent drikk fra Normandie, brennevin laget på eple. Det er mulig å besøke destillerier, og det bør man gjøre! Ved lunsjtid prøver vi å se om vi kommer forbi et vertshus med masse biler utenfor. Det pleier å være et godt tegn, og hvis man velger dagens lunsj, er det som regel en suksess.

De fleste byene har sin sjarme! Små matmarkeder overalt, friske råvarer, hyggelige folk, de hjelper deg så gjerne. Mange av produktene du finner i matbutikken kommer herfra, Brie og Camembert er de mest kjente. Kjøtt, fisk, fjærkre, et utvalg man kan drømme om!  Det lønner seg å lese litt om området og dets historie.

INSPIRASJON:

CALVADOS er brennevin laget av epler og litt pære og lagret på eikefat. Du kan nyte Calvados som aperitiff eller digestiff, eller som ingrediens i en cocktail.
I Normandie finnes det over 200 typer epler og rundt femti av dem egner seg til sider og calvados produksjon. De fleste bruker flere sorter, eplene presses og saften lagres på eikefat mens den gjærer og utvikler en sider som brennes og lagres igjen på eikefat. Flere kvalitetsbetegnelse er vanlig, VSOP, XO og Fine er vel de vanligste. Calvados har vært laget i området siden 1500-tallet, og ble en beskyttet merkevare i 1942.

Sjarmerende byer og mye industri i skjønn forening

Le Havre er en kjempesvær industri-havn som ligger ved munningen av Seinen. Kanskje ikke så vakker å se på, men utrolig viktig for landets økonomi. Broen over sundet er mildt sagt spektakulær – det koster å kjøre over, så du bør nyte utsikten mens du er der!

Seinen slynger seg innover landet og er seilbar helt opp til Paris og det er en del trafikk for den som vil følge med. Det er også mulig å kjøre lange stykker langs Seinen, vi har prøvd det også, og kan anbefale å ta de små Routes Nationale og kanskje Departementale også- det går saktere, men du ser mer av byer og landskap.

Fra Havre går veien langs kysten og vi kommer raskt til Honfleur, en utrolig pittoresk liten by, før det nærmer seg Deauville og det mondene jet-set område for rike folk som vil gå på Casino og shoppe merkevarer. Etterhvert landet vi i området rundt Ouistrehamn med fergeterminal og sjømat-marked. Sprell levende krabber og østers hver morgen for den som vil handle.
Hvorfor ikke lage en liten pick-nic med ferske østers, baguette og kald hvitvin?

Vi trives i med Havet som nabo

Her likte vi oss godt, nær sjøen, masse vind og vær, lange strender, kort vei til Caen med sine katedraler og flotte bygninger og teppene i Bayeux rett vest for oss. Folk var veldig hyggelige, de syntes det var eksotisk med to nordmenn på tur og vi fikk noen hyggelige passiarer på de lokale caféene når vi stakk innom for litt påfyll og en hvil.
Det er absolutt å anbefale at man reiser vestover til Normandie !

Vi gledet oss til fortsettelsen !

Velg mellom disse kategoriene:

Nord-Vest i Frankrike /Normandie

Legg igjen en kommentar