Villa LØKKA -Blogg

Reisen går Vestover

- St.Malô og tidevannet

Av: Siren Drake

 «Livet er fullt av små og store drømmer – med litt tålmodighet og en god plan, er det mulig å realisere dem etterhvert«

Veien er målet - en plan og en reise

Reisen fortsetter på Vestkysten av Normandie

Vi hadde hørt og lest så mye om St. Malô og tidevannet
De enorme forskjellene på lav- og høyvann var noe vi hadde lyst å oppleve. 

I St.Malô var det nok av vann – det pøsregnet da vi kom, og selv med regnbukser og sjøstøvler, holdt det hardt å unngå å bli gjennomvåt i regnet og vinden. Flo og fjære endrer seg med månens stilling og da vi var der, var det nesten 10 meter forskjell. På det meste kan det bli opptil 12 meter forskjell! 

FAKTA :

TIDEVANNET er en følge av alminnelig gravitasjon og skyldes Månens og Solens tiltrekning på vannmassene i havet. Da tiltrekningen avhenger av avstanden, vil den være sterkere på den siden som vender mot Månen, og vannet vil da strømme mot det punktet som har Månen i senit. På den motsatte siden av Jorden vil tiltrekningen være svakere enn gjennomsnittsverdien, og her vil vannet strømme mot det diametralt motsatte punktet. Ettersom Jorden roterer, vil man så få to høyvann i døgnet.

St. Malô og tidevannet

Vi visste at det var store tidevannsforskjeller på Normandie-kysten og Siren hadde vært på Mont St.Michel før – en by bygd på en høyde midt ute i vannet. Tidevannet trekker seg tilbake over de langstrakte strendene og der er mange meters høydeforskjell på lav-og høy-vann. Det var spennende å gå tur på stranden og se vannet komme nærmere og nærmere!  Til slutt måtte vi skynde oss  for å komme inn på land – det gikk mye fortere enn vi hadde trodd. St.Malô og tidevannet er ingen spøk !

Høyvann og lavvann - landskapet endrer totalt karakter

Landskapet endrer fort karakter. Du kan stå og se på at små øyer bare forsvinner under vann. Det går utrolig fort, fordi det er så langgrunt.

Mange er ute for å fange krepsdyr og snegler ved lavvann,  delikatessene ligger og vaker i vannkanten. Folk går med høye støvler og har lange hover og en bøtte til å samle opp fangsten med.

Vi hadde også støvler på og gikk på sjøbunnen og kikket på krepsdyr og andre små-kryp som pilte rundt i sanden.

Til slutt måtte vi også løpe fra tidevannet, det kom fort innover de langstrakte strendene.

St. Malô og tidevannet var virkelig en opplevelse !

INSPIRASJON:

Havet gir utrolige flotte og ferske produkter til butikker og markeder. Kjøp ferske skalldyr og ta med til lunsj, middag, eller server som en liten aperitiff. Ferske kamskjell og blåskjell trenger bare en liten omgang med varmebehandling før de er klare til å spises.

Velg mellom disse kategoriene:

Nord-Vest i Frankrike /Normandie

Legg igjen en kommentar