Villa LØKKA -Blogg

Drømmen om Huset

- veien er målet og Vest er Best

Av: Siren Drake

 «Livet er fullt av små og store drømmer – med litt tålmodighet og en god plan, er det mulig å realisere dem etterhvert«

Veien er målet - en plan og en reise

Vi liker oss godt på Vestkysten og fortsetter sydover langs Atlanterhavet

Vest er best

Etter en stund på hjemmebasen i Oslo, trekker vi sydover igjen. Målet er nok en gang Vestkysten av Frankrike. Om sommeren går det direktefly Oslo-Bordeaux og vi prøver denne forbindelsen. Siden vi kommer sent fram, overnatter vi inne i Bordeaux og leier en bil neste morgen og setter kursen mot havet. 

Med en sørlending og en bergenser i reisefølge, er vi enige om at Vest er best, i allefall er det mer å utforske langs Atlanterhavet.

 

FAKTA :

NOUVELLE AQUITAINE heter regionen som omfatter hele 12 departementer fra Biascaya i syd til litt nord for La Rochelle.
Bordeaux er det administrative sentrum, men du kan besøke mange passe store byer og treffe ca 6 mill mennesker som er bosatt i regionen.
Økonomien baseres seg mye på landbruk og vindyrking og selvsagt turisme, men også på forskning og utvikling innenfor fly- og farmasøytisk industri.

I denne regionen kan du treffe folk som snakker Baskisk, eller Occitanst, eller noen andre minoritetsspråk som ikke ligner på fransk i det hele tatt.

Landskapet er variert, fra helt flatt til bakker og vakre elveløp til noen høye fjell inn mot Pyreneene.
Du kan boltre deg på hele 720 km strandlinje mot Atlanterhavet der bølgene er store og vannet nok kan oppleves som kjølig. 

Største byen heter Bordeaux

Bordeaux er den største byen på vestkysten og ligger dypt nede i Garonne-deltaet. Vinområdene omkranser byen på alle kanter; Medoc, St. Emilion på hver side er de mest kjente. Lenger oppover elven ligger de som perler på en snor – navn fra vin-etiketter som vi plutselig får på veiskiltene. 

Garonne-delta

Nordover og vestover ligger flotte eiendommer som perler på en snor.

Velstående Bordelais’er drar på ”hytta” og ferier oppover Garonne-deltaet og det går en motorvei et stykke opp, før den skjærer inn i landet og vi må ut på landeveien for å komme til neste store by, Royan.
Visste du at de oppdrette stør og utvinner kaviar på disse trakter ?

Gåselever og andelever er en delikatesse og sjømaten kan du bare drømme om – markedene er et syn med alt du kan ønske deg .

Royan

Royan ligger slik at du kan se over den vide elven, samtidig som Atlanterhavet ligger utenfor. 

Dessverre ble byen sterkt skadd under 2.verdenskrig og fremstår i dag som moderne, og egentlig ganske alminnelig. Moderne har sine fordeler, her fins kjedebutikker, masse restauranter og godt kulturtilbud.

Den overbyggete markedshallen midt i sentrum byr på absolutt alt; fra hele kaniner til fiken fylt med andelever og selvsagt smaksprøver på den lokale aperitiffen; Pineau des Charentes – se bilde og les mer på Keldelice.com

Med sitt gode utgangspunkt for utflukter, nærhet til sjøen og storbyen B, likte vi oss godt i Royan.
Men, vi må utforske mer av havet – og drar vestover og nordover – mot østersfarmer og mer vind.

INSPIRASJON:

Fikentrær er et vanlig syn i området og de modne, blå-lilla fruktene er fine å sylte eller fylle med andre godsaker.  Til jul og Nyttår liker franskmennene å servere gås-eller andelever. På markedet i Royan fant vi fristene fylte fiken, glaserte utenepå og fylte med andelever inni. Utrolig deilikate og mettende munnfyller. Lett og kopiere hjemme, hvis du får tak i ferske fiken. 

Fangene på fortet

Ile d’Óléron strekker seg langt ut i havet. Flatt og forblåst, minner det mer om Danmark med det grønne sivet som vokser hele veien langs klittene. Et yndet sted for badegjester og campere. Inne på land er det sump og østersfarming. Små enheter med flate prammer og bassenger der østersene går seg rene og store før de blir fanget, lagt i kasser og ekspedert over alt. Herfra kommer f.eks Fines de Claires, en sort som er vanlig å få servert på norske restauranter. Leveres fersk hver mandag og holder seg friske minst en uke. Ikke alle elsker østers, men det gjør i alle fall jeg!

Press over sitron, to knepp på pepperbøssen og slurp den i deg – friskt og godt.

Helt ytterst på øya ser vi først den store øya Ile d’Aix, men også en rund bygning på en steinknatt – nesten som et fyr, bare at det ser ut som en festning. Det er Fort Boyard, eller innspillingsstedet for serien ”Fangene på fortet”.  Hit kan du bare komme med båt, eller helikopter, hvis du ikke er verdensmester i langsvømming. Gjennom kikkerten ser vi godt steinveggene som deltagerne driver og klatrer på og slenger seg utfra rett i havet.

La Rochelle

Mye ny og gammel historie sitter i veggene i denne viktige havnebyen i Biscayabukta. Under krigen var det et viktig sete for tysk marine, og det har alltid vært mye handel utfra den pittoreske, nydelige og godt beskyttede lille havnen midt i gamlebyen.
Handlingen i De tre Musketerer er lagt hit, kanskje de også syntes at vest er best ?

Rett utenfor ligger Ile de Ré, nok en lang tunge av et øy-smykke som tiltrekker seg horder av turister i sesongen. Her bør du helst ikke ta med deg bilen, sykkel eller fottur er anbefalt fremkomstmåte.

Like utenfor bykjernen ligger flere utrolig flotte eiendommer med havutsikt og haver som er skjermet av store trær. Mange har adkomst til stranden via bratte trapper og stier. Tidevannet skifter fort, det er langgrunt og du må passe på hvor du legger båten din slik at den har plass til å flyte opp ved høyvann.

Det går motorvei og tog fra Paris og fra Bordeaux. Vil du reise hit fra Norge, kan man fly til Paris og sette seg på toget.  La Rochelle er en nydelig by med mye sjarme og lav puls. Vi kommer gjerne tilbake hit en vårlig helg for å se båteierne ta vår-pussen på de fargerike seilbåtene sine.

Vin fra Cadillac - god og søt

På veien hjem hadde vi litt tid, og dro opp langs Garonnen og inn i vinmarkene. Som allerede nevnt, var det litt som å kjøre gjennom vin-etikketter.
Det ble for fristende å stoppe i Cadillac. Lunsjen var bra, men vi så ingen amerikanske biler akkurat, bare gamle steinbygninger og en utmerket søtvin med navnet fra byen.  Landsbygden ble for kjedelig, men vi vil tilbake en annen gang og smake på god vin.

Vest er best – fortsatt !

Velg mellom disse kategoriene:

Nord-Vest i Frankrike /Aquitaine

Legg igjen en kommentar